onsdag den 1. april 2009

'Den potente Ni'er'

Potent ni’er salat
En hel skålfuld spæde spinatblade
Rød peberfrugt skåret i strimler
En moden avocado, skåret i mundrette bidder
1 stor håndfuld cashewnødder

Dressing: Økologisk koldpresset ekstra jomfru olivenolie, friskpresset citronsaft med skal, lidt honning, et stort drys hybenpulver, lidt frisk chilli efter smag, salt og peber



Mange tænker sikkert på tilskud til gravide, når de hører om folinsyre også kaldet folsyre eller vitamin B9 – for en stor kampagne startede for mere end 20 år siden, hvor forskerne fandt ud af, at man kan forebygge rygmarvsbrok hos det lille foster, hvis en sund og rask vordene moder dagligt indtager 400 mikrogram B9 - helst 3 måneder før graviditeten starter og de første 3 måneder af svangerskabet. Men B9 er også uhyre vigtig for en veludviklet foster-hjerne – studier viser faktisk, at børn født af mødre med lave niveaer af B9, ofte har forsinket mental udvikling.

Så det kan ikke undre, at den potente Ni'er også er altafgørende for de voksnes hjerner og deres skarphed. Mangel på B9 sættes i forbindelse med stort set alle neurologiske og mentale problemer – fra depression og hukommelsesbesvær til indlæringsvanskeligheder og hyperaktivitet.

B9 har to ligeså potente holdkammerater – vitamin B6 og vitamin B12 – disse tre spiller hovedrollerne i en meget vigtig biokemisk process i kroppen, der kaldes for methylering. Methylering er en biokemisk process, hvor methylgrupper udveksles i et væk, så de biokemiskestoffer som f.eks. neurotransmittere kan dannes, omformes og afvæbnes og kroppens balance dermed opretholdes. Hver sekund foregår der ca. en billion af disse biokemiske methyleringsprocesser! (se 'Valnødder er hjernemad' her på bloggen for en forklaring på, hvad neurotransmitterne er for nogle størrelser).

En god måde, til at undersøge om man har nok af de potente B6, B9 og B12 vitaminer, er at få målt sit blods indhold af homocystein. Homocystein er en aminosyre, som vi danner i kroppen, når vi spiser proteiner, der indeholder aminosyren methionin. Under optimale forhold vil kroppen ved hjælp af B6, B9, B12 + B2 og zink omdanner homocystein til enten glutation eller til Sam e. Glutation er kroppens allerstærkeste antioxidant og Sam e en fantastisk doner af methylgrupper – men mere om det en anden gang. De er begge guf for din biokemiske balance!

Problemerne opstår, hvis du ikke har nok af de superpotente hjælpere – for så ophober du homocystein i kroppen og det kan være en vigtig faktor i udvikling af helbredsmæssige problemer som hjertekarsygdomme, depression, alzheimer, diabetes, cancer etc.

Så sørg for at få nok B-vitaminer og også zink hver dag!

Alle B-vitaminer er vandopløselige og påvirkes meget let af høje temperaturer, kogning og anden forarbejdning. Så spis hver dag gode portioner af friske uforarbejde fødevarer. Vandopløselige vitaminer optages let i kroppen – men udskilles også let, derfor er der meget ringe riskiko for ophobning i kroppen, men også et stort behov for at få dem tilført hver eneste evige dag! Da alle B-vitaminer samarbejder og skal være i balance med hinanden, er det en vigtig hovedregel altid at indtage B-vitamin complex piller og ved yderlige behov supplere med højere doser af de enkelte B-vitaminer.

Husk at fordøjelelsesproblemer, for lidt mavesyre, stress, for meget alkohol, rygning, p-pille indtag, stort indtag af forarbejdet mad blot er nogle faktorer, der stjæler B-vitaminerne fra din krop!

Mange forårshilsner
fra Mette og Christina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar