mandag den 9. marts 2009

Det grønne drys

Husk det grønne drys siger et gammelt husmoderråd, men hvad er det grønne drys egentlig, og hvordan husker man at få det spist?

Det grønne drys er grønne urter, friske som tørrede, krydderurter hakket så de er lige til at drysse over maden. Det smager fantastisk og urterne er sprængfyldt med de vigtige antioxidanter, som passer på vores krop og holder den sund og vital. Det er persille, salvie, rosmarin, basilikum, timian, brændenælde, mælkebøtteblade, rucula og mange flere.

Eksempler på krydderurternes egenskaber:
Basilikum er beroligende, skaber en harmonisk søvn, regulerer din fordøjelse og beskytter mod tarminfektioner.

Løvstikke smager fantastisk og er en overset urt i det danske hverdagskøkken, minder lidt om
persille. Den er urindrivende og fordøjelsesfremmende.

Persille kan forebygge blodmangel, da den er rig på c-vitamin, jern og calcium.

Salvie: Navnet betyder oprindeligt helbrede, hvilket kommer af dens mange gode lægelige egenskaber. Krydderurten har en gavnlig virkning på hele fordøjelsessystemet, desuden indeholder den østrogenlignende stoffer. Den er god mod gigt og har positiv indvirkning på livmoder, æggestokke, nyrer, nervesystem, stofskifte, fedme og sukkersyge.

Rosmarin styrker kredsløbet, fremmer fordøjelsen og har en gavnlig indvirkning på nervesystemet, den er en meget effektiv antioxidant, hæmmer kræftudvikling og hukommelsesvigt

Se dig om i din have, hvis du er så heldig at have sådan en, eller køb de små planter og stil dem i din vindueskarm eller på altanen. Opgaven lyder nu på at spise dem, inden de står kedelige og visne lige til at smide ud. Hver gang du går forbi, så snup et par blade og spis dem. I stedet for en kop te, så prøv med salvie og rosmarin overhældt med kogende vand. Skyl dem, hak dem og drys dem over dine grøntsager, dit æg, din avocadomad, din kartoffelmad. Du kan også lave en skøn pesto af dem og opbevare dem i køleskab flere dage.

Den klassiske italienske: basilikum, pinjekerner, økologisk koldpresset ekstra jomfru olivenolie, hvidløg, parmesan, citron - det hele blendes og smages til med salt og peber

Salviepesto: en håndfuld valnødder, en stor håndfuld salvie, stort skvæt olivenolie (1/2 dl), 1 spsk. Citron, 1/4 stort æble, lidt salt. Det hele blendes og smages til.

Pesto til påskelammet: Rosmarin, mandler, olivenolie, æble, hvidløg, lidt salt, lidt citron. Lav lammet og dyp lammekødet i den sødbitre pesto. Mums!

Spinatpesto: 250 gram grundigt vasket spinat kommes i kogende vand i ca 1 minut til det lige er blødt –tag det hurtigt op og lad det dryppe af. Derefter kommes spinaten i en blender med 3 fed hvidløg, 3 små stykker parmesanost, evt en halv chili (his man kan lide det stærkt, et stort stænk citronuniversal (presset citron og skal), et stort skvæt olivenolie, lidt cashewnødder og lidt urtesalt. Blend og server som sauce til diverse retter. Lidt rucula eller persille kan også kommes i.

God appetit

Christina og Mette

Ingen kommentarer:

Send en kommentar