tirsdag den 10. februar 2009

valnødder er hjernemad

Har du nogensinde overvejet, hvor meget en valnød ligner en menneskehjerne? Den fine nød ligger beskyttet af et grønt lag tyk hud og inde bag denne hud finder man den hårde beskyttende skal, der må knækkes med stor kraft for at man kan komme ind til den bløde velsmagende og velskabte valnød – med de smukkeste buer og mønstre - omtrent formet som vores hjerne.

Måske er det et hint om, at valnødder er gode for hjernen? I hvert fald indeholder valnødder store mængder af de essentielle omega 3 og 6 fedtsyrer og de er vigtige for at holde din hjerne godt smurt, så den kan køre i optimal fart!

Valnødder indeholder også melatonin, som er en super stærk antioxidant, der beskytter nervecellerne i din hjerne mod frie radikaler - samtidig regulerer melatonin din søvnrytme og øger den vigtigte REM-søvn! En optimal hjernefunktion kræver god søvn!

Hjernen er egentlig et stort og meget finjusteret netværk af nerveceller, der konstant kommunikerer med hinanden. Nervecellerne består af en krop med mange dendritter – forestil dig nervecellen som et træ – hvor toppen af stammen er kroppen og grenene dendritter. Ned gennem træstammen løber axonet, der bærer nerveimpulsen i sig og fordeler sig i mange forgreninger - som træets rødder. Træets rødder kan sende en impuls videre til nervecellen ved siden af ved at røre ved et af trækronens grene – dvs. en af dendritterne. Men faktisk rører de to ikke altid helt hinanden – de er adskilt af en lille kløft, så træets rødder skal række ud over kløften med sit budskab. Budskabet bliver samlet op eller sendt ud i form af en neurotransmitter – en budbringer – som en lille fugl – og bliver modtaget i en receptor – en modtager på den anden side på én af træets 'dendrit'-grene.

Der er rimelig meget vedligeholdelse i dette komplicerede foretagende – for både rødder og grene med de flotte blade skal være sunde og spændstige og der skal være små fugle nok, der kan flyve over de millioner små kløfter.

Mon du kan se det hele for dig i miniatureudgave oppe i din hjerne – hvor du har cirka ligeså mange celler, som der er træer i amazonas og lige så mange forbindelser i mellem dem, som der er blade – 100 billioner træer! For slet ikke at tale om hvor mange fugle, der flyver rundt!

Er der noget at sige til, at der skal sund og levende mad til for at få næret alle disse træer og fugle ?!

Omsat i mad betyder det masser af grøntsager, gode proteinkilder, fuldkornsprodukter og sundt fedt bl.a. supernødden valnød;

Hjernegod frokost til dagens toppræstationer:

Et stykke surdejsrugbrød med avocado og citron.
Broccolisalat af dampede broccolibuketter (maximum tre minutter i vandet), rødløg, rød peberfrugt, varmrøget laks og med et ordenligt skud valnødder, overhældt med økologisk koldpresset ekstra jomfru olivenolie, citron, salt og peber og et stort drys frisk persille.

Medbring det hele, når du går ombord i dagen, så er du klar til hjernekamp.

Kærlig hilsen Mette og Christina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar